ŠTA JE WING CHUN KUNG FU?

Wing Chun je specifičan oblik borilačke veštine iz Kung Fu familije koji potiče iz Kine i konstantno evoluira. Karakteristišu ga bliski kontakti u borbi, simultani, brzi udarci i odbrana, efikasna i brza koordinacija.  Simultanost se oslikava u istovremenoj dobro koordinisanoj odbrani i napadu. Ovo prestavlja efikasan oblik samoodbrane i neophodno je da učenik nauči kontrolu svoje energije i ekonomično je koristi.

Wing Chun veština nastaje pre 400 godina u budističkom manastiru Shaolin u provinciji Fuoshan, Kina. Kao sinteza tadašnjih kung fu stilova, za čije majstorstvo je bilo potrebno izdvojiti oko 20 godina vežbanja, nastaje krajnje efikasni i razorni, vanvremenski stil borbe, kao produkt rada 5 vrhunskih majstora, među kojima je bila i monahinja Ng Mui koja završava i u potpunosti uobličava ovaj stil borbe.

Odnos uma i tela je savršen kroz Wing Chun, zato se i razlikuje od sporta jer je ovo veština gde se razvijaju obe hemisfere mozga istovremeno, ne samo jedna kao što je uobičajeno  za drugde veštine i sportove. Sve što se radi levom rukom, radi se i desnom, a to važi i za noge.  Idealan balans kretanja svih ekstremiteta je ovde najveći izazov. Neophodno je da učenik nauči kontrolu svoje energije i ekonomično je koristi. Cilj ove veštine je da nas uzdigne na viši nivo i da razvije psihičku, fizičku i mentalnu svest.

Wing Chun koristi udarce pesnicama, otvorenim  dlanovima, hvatanja, udarce nogama, udarce u vitalne tačke. Najvažniji faktor je pravilno uvežbati pokrete i pravilno usmeriti udarac. Zbog toga manje snažan protivnik može sa lakoćom savladati krupjiu osobu od sebe. Učenik mora da bude svestan fatalnosti određenih udaraca i da obrati pažnju kada sme da ih upotrebi. Sifu (učitelj wing chun-a) učeniku pomaže da savlada silu uz adekvatno kretanje i da ga usmeri na pravi način. Ovo je ujedno i najviši rang u Wing Chun-u (detalje o Wing Chun Kung Fu klubu “ZMAJEVO GNEZDO” možete pročitati ovde).

WING CHUN ZAKLETVA

Verujem da će mi neprekidno vežbanje umetnosti Wing Chuna omogućiti da se prebacim na viši fizički i psihički nivo.

Pokazaću i gajiću poštovanje za veštinu mog učitelja, za sve starije i mlađe drugove.

Negovaću i iskazivaću krajnju tolerantnost za sve što u životu činim u veštini i van nje.